Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Zoek lekkere recepten !
Recepten laden
Voeg toe aan je Groeiend Kookboek favorieten
Mijn favorieten
E-mail dit recept naar een kennis
Print dit recept
Reviews
Haas
Gemaakt door vriend, woensdag 09 september 2009

Grootvaders recept maar dan aangepast aan moderne tijden.

Ingrediënten
In één oogopslag
Keuken
Hollands/Belgisch
Bereidingswijze
Braden
Stoven
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
45 min. - 2 uur
Dus voor het braden hebben we nodig:
Haas,
margarine of roomboter,
en eventueel iets tijm (vers of gedroogd), omdat iets tijm de wildsmaak kan versterken.
Geen zout!
Werkwijze voor dit gerecht
De haas in stukken snijden.
Van de rug haal ik het vlies af en snijdt de filets eraf, om deze later als biefstuk te braden. Kunnen prima ingevroren worden, maar niet te lang bewaren in vriezer omdat ze anders te droog worden.
De margarine of roomboter bruin laten worden, en hierin de stukken haas aan alle kanten dichtschroeien.
Als de buitenkanten mooi bruin zijn geworden aan het vet heet water met scheutjes toevoegen. Vuur even wat lager zetten i.v.m. bruisen!! Daarna deksel op de pan en het geheel zachtjes gaar laten stoven. Eventueel nog de tijm toevoegen, maar niet teveel. het moet naar haas smaken en niet naar tijm.
De rugdelen en de voorpoten zullen eerder gaar zijn als de achterbouten. Dus deze er eerder uithalen.
Als het vlees bijna van de botten valt is het gaar. De haas serveren met de jus.
Wil je beslist een saus, dan iets rode wijn aan het kookvocht toevoegen, en eventueel iets cranberriesap.
Als groenten kun je o.a. nemen rode kool, zuurkool, spruiten, stoofperen. En verder gekookte aardappelen, zelfgemaakte puree, of aardappelkroketten.
Eet smakelijk.
Nog wat tips
Mijn grootvader was een jager en zorgde er voor dat er met de kerst een haas op het menu stond. In die tijd moest wild nog rijpen vond men. Ik zie nog de in vacht hangende hazen, die groen uitgeslagen waren. En dit noemde men "adelen". Gelukkig hebben we nu koelkasten, en kunnen we na het doden van het wild, deze hierin bewaren en even laten besterven. Maar echt nodig vind ik dit niet. In de ruim 40 jaar dat ik nu elk najaar met wild bezig ben, is mijn ervaring dat al die flauwekul met wild niet nodig is. Wil je van dit vlees genieten, dan braad je het gewoon in margarine of roomboter. Marineren in azijn of wijn, heeft tegenwoordig geen zin meer. Vroeger moest de penetrante smaak van het versterven van de groen uitgeslagen haas weer verborgen worden met zo n marinade. Maar ik wil haas proeven, en geen azijn of wijn!!

Geen zout, omdat er tijdens het braden al zouten uit het vlees vrijkomen. Ik vind zout een dodelijk iets voor het vlees.
 

Laatste recept

Recepten RSS

Abboneer je op de Recepten_RSS_Feed van het Groeiend Kookboek

Abboneer je hier op de Recepten RSS Feed zodat je ieder nieuw recept ontvangt in je RSS reader.

Op bezoek ...

We hebben 48 gasten online

Sabina kookt !

Moet je kijken wat je dán eet.
  • Snelle pizza van spelt

    Dat wij nou proberen om een tijdje wat minder vlees te eten, hoeft niet te betekenen dat iedereen dat hoeft te doen....

  • Walnoot-pistache-honing-rozencake

    Volgens mij doet eigenlijk iedereen dat: een recept aanpassen aan je eigen smaak en wat er toevallig in je keukenkastje ligt. Dus...

  • Pittige stoofschotel met aubergine

    Twee prachtige aubergines lagen al een tijdje in de groentela. Hun prachtig gestreepte paars-witte velletje vond ik zo imponerend, dat ik niet...

  • Zomerse chicken tikka

    De muziek van Jack Johnson, de temperatuur van Zuid-Frankrijk en zon tot een uur of negen ’s avonds: zomergevoel zit in zonnige...