By AWeb Design
Home |
Algemeen |
Sitemap |
Het Groeiend Kookboek |
![]() |
Gemaakt door Dorien
Tagliatelle en tagliolini (van het Italiaanse Tagliare, "snijden") zijn een traditionele vorm van deegwaren uit Emilia-Romagna en Marche.
Tagliatelle zijn lange, platte linten die vergelijkbaar zijn in vorm aan fettuccine en zijn ongeveer 0,65 cm tot 1 cm breed. Tagliatelle kan worden geserveerd met een verscheidenheid aan sauzen, maar klassiek is een vlees-saus of Bolognese saus. Tagliolini is een ander soort van tagliatelle, deze zijn meer cilindrisch van vorm, niet lang en plat. Tagliatelle worden over het algemeen gemaakt als verse pasta, de textuur is poreus en ruw, waardoor het ideaal is voor dikke sauzen, meestal gemaakt met rundvlees, kalfsvlees, of varkensvlees, en af en toe met konijn. Hier dus met lam. Andere minder prijzige (en meer vegetarisch) recepten zijn: briciole e noci (met broodkruim en noten), uovo e formaggio (met eieren en kaas - een soort simpele carbonara), of gewoon pomodoro e Basilico (met tomaten en basilicum). |
1. Oven op 200 graden verwarmen.
2. Bloem zeven,witte suiker en het zout toevoegen in een grote ronde kom.
3. Voeg de stukjes zeer koude boter toe en meng zodat alles op een korrelige massa lijkt.
4.Eierdooiers toevoegen en nogmaals roeren tot een kreumelig deeg ontstaat.
5. Neem er 1/4 van het mengsel uit en bewaar voor straks.
6.Laat het deeg een paar uur rusten ofwel tot de dag nadien.
7. Neem een ingeboterde taartvorm van ongeveer 20 cm en bedek de bodem en wanden met het deeg en druk goed aan.
8.Doe de appels met de bruine suiker een soeplepel zelfrijzende boem,kaneel en nootmuskaat in een grote kom en roer door elkaar.
9. Doe dit mengsel op het deeg in de taartvorm.
10.Bedek het afzonderkijk gehouden deeg over de appels.
11. Plaats de taart in de voorverwarmde oven voor 15 min. op 200 graden C.
12. Verlaag dan de temperatuur tot 175 graden en laat nog 20 minuten verder bakken zodat de top van de taart goudbruin is.
Door: Denis de Muylder
Voor de snelle bakkers: Je kan natuurlijk ook klaargekocht kreumeldeeg gebruiken.