Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Op bezoek ...

We hebben 456 gasten online

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Sinterklaas surprise maken Afdrukken E-mailadres


De Feestdagen staan weer voor de deur. Voor je het weet ben je weer heel druk met alllerlei moeilijke vragen; ... Kerst: bij jouw ouders of die van mij? ... Oud en Nieuw: bruisend en knallend of thuis voor de buis opgekruld op de bank?... Sinterklaas: Groene verantwoorde chocoladeletters of toch die goedkope van het Kruidvat?

patat-surpriseEén vraag hoef je je in iedergeval niet te stellen. Tenminste... als je een zoon of dochter in groep 6, 7 of 8 hebt. Want dan kom je er niet onderuit; er MOET een surprise voor op school worden gemaakt!

Komt het bij jou ook altijd op het laatste moment aan, ben je niet heel erg creatief maar wil je toch dat je nageslacht een verpletterende indruk achterlaat bij de juf, klasgenootjes én hun ouders. Dan heb ik hier een 'kapot-vet' idee voor jou!

Lees meer...
 
Paas ei, Vrij ei, Blij ei Afdrukken E-mailadres

eicodeRond pasen is er altijd veel aandacht voor het ei.
Maar, waar het ei tot voor kort nog slechts kritisch beoordeeld werd op het cholesterol-gehalte, maken we ons tegenwoordig meer bezorgd om het welzijn van zijn moeder: de Kip. Dit werd deze week eens te meer duidelijk toen, dierenbeschermers en consumenten massaal op het Ei sprongen. Zelfs de Tweede Kamer schoof de economische problemen even aan de kant  om te discussieren over het Ei.

Lees meer...
 
Oogsttijd: "Who the F*@* is Flipje”? Afdrukken E-mailadres

Het is raar te ontdekken dat de voor jou zo vertrouwde dingen, voor je kinderen vaak totaal onbekend zijn. Iedere ouder kent wel die frons op 't voorhoofd van zijn puber als je mee galmt met een oude hit op de radio, of je de huizenprijzen (nog steeds) in guldens omrekent. Zelf weet je ook nog maar al te goed hoe verveeld je keek als je vader vertelde dat de bioscoop vroeger 1 gulden en 50 cent kostte. En hoe ergerlijk was het niet dat je moeder ‘Studio Sport’ stug ‘Sport in Beeld’ bleef noemen!
Maar toch...

Ik ben een ‘best wel’ moderne moeder. Eén waarvoor mijn zoon zich niet hoeft te schamen. Dan zijn mijn broekspijpen weer ‘flare’ en dan weer “skinny”. Bij mij is nooit iets ‘gaaf’, maar altijd ‘vet cool’ en vanzelfsprekend weet ik dat ‘Blastoise’ de derde Pokémon evoluatie is van Squirtle. Nóóit zeg ik hardop dat ik t jammer vind dat dit lieve schildpadje is verworden tot een walgelijk monster.
En soms, soms heb je mazzel, dan zijn oude dingen ineens weer in: zoals leggings en oranje/bruin bolletjes behang. Het wordt dan gelanceerd als retro of vintage, maar stiekem is het rete ouderwets. Dan wordt American pie gecoverd door Madonna en maakt de hip hop groep Black Eyed Peas uit LA de hit Mas que nada met good old Sergio Mendez… zodat je -in ieder geval de helft- van het lied mee kunt neuriën.
Tja , en dan gaat Micheal Jackson dood….hoeveel geluk kan een mens hebben! Maar opeens, opeens kom je tot de ontdekking dat de mensen die voor jou zo vanzelfsprekend bij het leven horen, voor je eigen nageslacht volkomen onbekenden zijn. Mick Jagger, Sean Connery, Dries van Agt om maar een paar te noemen. "Huh... is Björn Borg dan geen onderbroekenmerk?" OK, nu horen deze gezaghebbende langzamerhand tot de categorie ‘oude mannen’.

Maar toen ik mijn -in Tiel geboren- tiener, enthousiast wees op de comeback van het frambozenmannetje op de jampot, stond ik ineens met mijn beide benen op de generatiekloof. Verbaasd keek hij me aan. “Mam, who the F*@* is Flipje?”

Door: Lara van Aalst

 
Bestrijdingsmiddelen in groente en fruit Afdrukken E-mailadres

Iedere zomer als ik langs akkers en boomgaarden fiets zie ik ze weer: de sproeiwagens die van alles rondspuiten ter bestrijding van ziekten en onkruid. Ik vraag me dan altijd af hoeveel wij hiervan zullen binnen krijgen via het grondwater of rechtstreeks via het appeltje of de broccoli. spuiten2Ik hoop dat "ze" het wel zullen controleren en dat alles dus wel goed zit, óf ... ik neem me weer stellig voor om voortaan alleen nog maar biologische producten te kopen. 

Onlangs publiceerde de Overheid een persbericht met de hoopvolle titel: 'Strengere controles op groente en fruit van buiten EU effectief'.

Lees meer...
 
Ik wil niet kiezen !! Afdrukken E-mailadres

We willen allemaal een beter milieu en eerlijke handel en minder afval, maar willen we hier ook meer voor betalen of langer voor in de keuken staan? Nou ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik moet mezelf er nog altijd toe zetten om het duurdere biologische vlees te pakken en nu eens niet te kiezen voor die makkelijke voorgesneden andijvie in een plastic zakje.
En dan ben je zelf eindelijk goed bezig, dan komt de volgende stap... overtuig je huisgenoten van het nut van een dagje zonder vlees en hoe verdedig je dat die biologische kipfilet van jou veel duurder is dan de kiloknaller biefstuk?
Kiezen

Lees meer...
 
Nieuw logo op levensmiddelen. Afdrukken E-mailadres

Bewuste_Voedselkeuzelogo_blauwHet moment is eindelijk daar: er is één algemeen logo voor het gezonde product.
Minister Klink had de fabrikanten en grootgrutters vorig jaar al opgeroepen om samen te werken. Maar die wilden eigenlijk niet. Nu is het dan toch gelukt. Het 'Gezonde Keuze Klavertje' en het 'Ik Kies Bewust-logo' zijn samengesmolten tot Gezonde_Voedselkeuzelogo_groenéén 'nieuw' logo. 

Lees meer...
 
Groene Sinterklaas stopt duurzame chocoladeletter in schoen Afdrukken E-mailadres

chocolate_letters_alphabetWaar ze in 2009 nog maar beperkt verkrijgbaar waren, worden dit jaar de duurzame chocoladeletters in ruim 66% van alle supermarkten verkocht.
Gaat de Sint dit jaar voor ‘fout’ of ‘verantwoord’ chocolade  snoepgoed? De keus is aan jou. Maar, pas op:  “Wie zoet is krijgt lekkers wie stout is de roe”!

Er schijnt namelijk heel wat fout te gaan bij de productie en handel van ons chocoladeletter-alfabet.
‘Fout' omdat ze geproduceerd zijn onder zware werkomstandigheden (waarbij vrijwel altijd sprake is van kinderarbeid). Voor al dit zware werk wordt vervolgens ook maar heel weinig betaald. Slechts 3% van de totale opbrengst van chocola gaat naar de cacaoboeren. Bovendien worden bossen  gekapt en de grond uitgeput voor de cacaoteelt. Terwijl de grond  ook op een milieuvriendelijke manier vruchtbaar gehouden zou kunnen worden.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 2
 

Laatste recept