Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Onze sponsors

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Op bezoek ...

We hebben 213 gasten online

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Recepten, Gerechten, Weetjes over Voeding | GKB - Wat eet ik?
Vleesvrije dag - sympathiek idee.

Je hoeft de krant maar open te slaan of te googlen op internet en je durft bijna niets meer te eten. Van suiker wordt je hyperactief, vis is vergiftigd met dioxine en van vlees krijg je kanker. We worden vaak onnodig bang gemaakt. Maar dat minder vlees eten goed is voor de gezondheid, het milieu en het dierenwelzijn is nu eindelijk ook tot de gevestigde orde doorgedrongen.

Lees meer...
 
Geen Elfstedentocht maar wel Koek en Zopie

Hete chocolademelkWaar komt onze uitdrukking Koek en Zopie eigenlijk vandaan?

Zoopje*, zopie [= drank, teug sterkedrank] {1645} maar ook in de uitdrukking koek en zopie [= tent op het ijs]

'Onze Taal' vertelt

En wij maar warme chocolademelk drinken op dat ijs...

 
Paas ei, Vrij ei, Blij ei

eicodeRond pasen is er altijd veel aandacht voor het ei.
Maar, waar het ei tot voor kort nog slechts kritisch beoordeeld werd op het cholesterol-gehalte, maken we ons tegenwoordig meer bezorgd om het welzijn van zijn moeder: de Kip. Dit werd deze week eens te meer duidelijk toen, dierenbeschermers en consumenten massaal op het Ei sprongen. Zelfs de Tweede Kamer schoof de economische problemen even aan de kant  om te discussieren over het Ei.

Lees meer...
 
Natuurlijk is rookworst vet!

U heeft het vast gelezen, de kranten stonden er bol van: De Consumentenbond meldde dat ook magere rookworst vet blijkt te zijn. Was u verbaast? Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer  in ieder geval niet. Waarom niet? Dit legt hij uit in zijn EVMI- weblog.

"Rond mijn verjaardag dit jaar werd de consumentenbond voor de zoveelste keer wakker. 'er zit vet in de magere rookworst. Help!' dit product is baggervet werd er achteraan gemompeld. Bestel de grafkist maar vast lijkt men er achteraan te denken."

Lees deze en meer smeuïge colums van IJsbrand...

 
Suiker niet verslavend

suikerkllontjesOm te laten zien hoe lang sommige misvattingen al bestaan (en maar door blijven etteren) -zie de preektijd die prof. Robert Lustig deze week van Umberto Tan kreeg-  hier nogmaals aandacht voor dit artikel over suikerverslaving wat al in mei 2010 op het Groeiend Kookboek verscheen.

 

Over suiker doen de wildste verhalen de ronde.

De zorgen over suiker zijn niet nieuw. Veertig jaar geleden werd het al omschreven als “pure, white and deadly”. Sinds die tijd worden aan suiker allerlei ziekten toegeschreven, zoals diabetes en allergie. Voedingskundigen hebben hier nog nooit echt wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Dat suiker verslavend is, kan volgens professor David Benton nu ook definitief naar het land der fabelen verwezen worden.

Lees meer...
 
Ik wil niet kiezen !!

We willen allemaal een beter milieu en eerlijke handel en minder afval, maar willen we hier ook meer voor betalen of langer voor in de keuken staan? Nou ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik moet mezelf er nog altijd toe zetten om het duurdere biologische vlees te pakken en nu eens niet te kiezen voor die makkelijke voorgesneden andijvie in een plastic zakje.
En dan ben je zelf eindelijk goed bezig, dan komt de volgende stap... overtuig je huisgenoten van het nut van een dagje zonder vlees en hoe verdedig je dat die biologische kipfilet van jou veel duurder is dan de kiloknaller biefstuk?
Kiezen

Lees meer...
 
Soort dieet maakt niet uit

Wie heeft niet eens een populair dieet uitgeprobeerd, in de hoop dat dit nu écht de oplossing is in de eeuwige strijd tegen die vetrolletjes?
Eerst is vet de boosdoener en moeten we juist veel koolhydraten eten. Maar dan moeten weer juist weer veel vet eten en zijn producten als brood, pasta, rijst, bananen uit den boze (Montignac). Nu Erica Terpstra 40 kilo is afgevallen met het eiwitdieet, stort heel Nederland zich op de Eiwitdrankjes van Prodimed.
Om gek van te worden! Maar dit is niet langer nodig. Welk dieet je ook doet, het effect is volgens Eetprofessor Katan hetzelfde; het maakt allemaal niets uit.

Lees meer...
 
 

Laatste recept