Groeiend Kookboek / Wat eet ik? - Recepten en voedings-weetjes.

Enquete

Sta je in de supermarkt bij het schap met noten. Je wilt cashewnoten maar je kan kiezen uit 3 verschillende bakjes waar evenveel in zit. Welke noten kies jij?
 

Wat eet ik? RSS Feed

Abboneer je op de Wat eet ik? RSS Feed

Voedingsweetjes

Wat eet ik? Weetjes ...

Op bezoek ...

We hebben 178 gasten online

Uitgelicht Recept

Recepten Feed

Abboneer je op de Recepten RSS-feed van het Groeiend Kookboek
Wat vindt de Voedingsdeskundige er van?

Iedereen heeft wel een mening over voeding. Ook professionals geven hun mening op hun weblog's in columns en tv programma's. En men-o-men ... er wordt wat afgekibbeld!Informatie op de verpakking: wat is waar en wat niet? Afdrukken E-mailadres
donderdag 28 juni 2012 13:08

In de wet staat al sinds jaar en dag dat een fabrikant de consument niet mag misleiden met reclame leuzen die niet waar zijn. Deze algemene wetgeving bleek niet voldoende. Immers, wat de één als waar beschouwt is voor de ander een leugen of op zijn minst nog niet voldoende bewezen. Bovendien zijn er naast goedwillende, zichzelf respecterende fabrikanten natuurlijk ook producenten die willens en wetens hun goedgelovige klanten misleiden, om maar zoveel mogelijk geld te kunnen verdienen.

De Europese Commissie vond dus dat de consument beter beschermd moest worden en publiceerde in 2006 de zogenaamde 'Claims verordening'. Een wet waarin de bewijslast bij de fabrikant kwam te liggen: namelijk de consument hoeft niet meer aan te tonen dat hij misleid wordt, maar de fabrikant moet bewijzen dat dat wat hij beweert of suggereert over het voedingsmiddel ook echt waar is. Kortom: "Wie claimt bewijst".

Lees meer...
 
Bierbuik, balg, torrotje of bierspoiler Afdrukken E-mailadres
maandag 26 september 2011 16:45

Bierbuik

Allemaal woorden voor de veelal bij mannen voorkomende naar voren uitpuilende buik. De rest van het lichaam hoeft niet per definitie ook dik te zijn.

Lees meer...
 
Wel of geen vitaminepillen? Afdrukken E-mailadres
vrijdag 18 maart 2011 16:09

De Consumentenbond startte een actie tegen misleidende informatie op verpakkingen van vitamine C-supplementen. De bond vindt dat fabrikanten misbruik maken van de mazen in de wet en benadrukt dat het belangrijk is dat consumenten verantwoorde informatie krijgen over het nut van extra vitamines.
Het Vitamine Informatie Bureau vindt echter dat deze actie van de Consumentenbond  onvoldoende genuanceerd is en dat gebruik wordt gemaakt van onjuiste informatie. Daardoor wordt ten onrechte de indruk gewekt dat het onzin is om welk supplement dan ook te gebruiken.

Klik voor meer  info op bovenstaande links, of maak je eigen inschatting en lees Eet ik wel gezond? op Wat eet ik?.

 
Suiker niet verslavend Afdrukken E-mailadres
zondag 16 mei 2010 00:00

suikerkllontjesOm te laten zien hoe lang sommige misvattingen al bestaan (en maar door blijven etteren) -zie de preektijd die prof. Robert Lustig deze week van Umberto Tan kreeg-  hier nogmaals aandacht voor dit artikel over suikerverslaving wat al in mei 2010 op het Groeiend Kookboek verscheen.

 

Over suiker doen de wildste verhalen de ronde.

De zorgen over suiker zijn niet nieuw. Veertig jaar geleden werd het al omschreven als “pure, white and deadly”. Sinds die tijd worden aan suiker allerlei ziekten toegeschreven, zoals diabetes en allergie. Voedingskundigen hebben hier nog nooit echt wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Dat suiker verslavend is, kan volgens professor David Benton nu ook definitief naar het land der fabelen verwezen worden.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 2
 

Laatste recept